Miért nem a család jelenti az igazi megoldást?

Az autizmus egy gyógyíthatatlan fogyatékosság, ami élethosszig tart. Már csak ezért sem jelenthet megoldást a családi fészek: azok az autisták, akik az általunk támogatott lakóotthonokban élnek, folyamatos felügyeletet, speciális igényeiknek megfelelő körülményeket és ellátást igényelnek 18 éves koruk után is.

Szülőként sokszor embert próbáló feladat belátni, hogy akkor teszünk jót nagykorúvá váló gyermekünkkel, ha engedjük, hogy kirepülhessen. Az autisták is vágyhatnak rá, hogy függetlenebbek legyenek családjuktól, hogy megtalálják a közösségüket – vagy akár a szerelmüket is.

Az otthonokban ráadásul ezernyi olyan dolog rendelkezésre áll, amit a család már aligha képes biztosítani: például fejlesztő-foglalkozások, szakképzett segítők, percre pontosan kiszámítható, tervezhető körülmények – ez az autisták számára különösen fontos.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy az otthonok lakóit elszakítanánk családjuktól: rendszeresen találkoznak velük, akárcsak a többi felnőtt. Mégis, a lakóotthonok biztosítják számukra az ideális helyet és a jövőt – állami támogatásuk azonban alig növekedett az elmúlt 12 évben. A gondozók bérezése, a havi költségek kitermelése így óriási nehézségekbe ütközik.

Hogyan segíthetsz?
SZJA bevallásodat 2017-től a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el. Adód 1 százalékáról azonban továbbra is te magad nyilatkozhatsz – egyszerűbben, mint azt a legtöbben gondolják.
1. Töltsd ki az 17EGYSZA jelű nyilatkozatot!

A „kedvezményezett adószáma” rovatba írd be: 18260371-1-43

2. Küldd el a lakóhelyednek megfelelő NAV főigazgatóságnak!

A borítékra írd rá a neved, állandó (bejelentett) lakcímed és adóazonosító jeled!
Ragaszd le, majd írd alá a borítékot a hátoldalon úgy, hogy az aláírás átnyúljon a ragasztáson!

Ha a munkáltatód készíti el az adóbevallásodat, neki is átadhatod a nyilatkozatodat – de csak 2018. május 22-ig.

3. Ügyelj, hogy ne késd le a határidőt!
• A beküldési határidő megegyezik az adóbevallás határidejével: 2018. május 22.
1 százalékukról az egyéni vállalkozók, ÁFA-fizetésre kötelezett magánszemélyek és őstermelők is e határidőig nyilatkozhatnak, bár esetükben az adóbevallás határideje február 26. volt.

*A magyarorszag.hu oldal első használatához regisztrálnod kell. Ehhez itt tudsz időpontot foglalni egy hozzád közel eső kormányablaknál vagy okmányirodában.

Ehhez nem kell mást tenned, mint kitöltened a postán kézhez kapott rendelkező nyilatkozatot, és 2018.május 22-ig eljuttatni a NAV-nak. A benyújtás zárt borítékban személyesen vagy postai úton történik. A borítékon az adózó adóazonosító jelének szerepelnie kell ahhoz, hogy a rendelkezés érvényes legyen.

Köszönjük a támogatást!