fbpx
Autistic Art

Autizmus

minden 68 . azaz
ember él autizmussal
Autizmus

Az autizmus egy egész életen át tartó fejlődési rendellenesség, ami Magyarországon közel 150 000 embert érint.

Becslések szerint minden 68. ember autista, így egy átlagos embernek több autista ismerőse, rokona is van. A férfiak körében mintegy háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a nőknél.

 

Az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz – hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó.

Az autizmus nem betegség és nem fogyatékosság. Ahogy egy szakértő találóan megfogalmazta: az autizmus nem rendszerhiba – hanem egy, a szokásostól eltérő operációs rendszer.

picture

 

picture

Egy enyhén autista ember talán maga sem tudja magáról, hogy ő is érintett – míg a spektrum másik végén olyan súlyos eseteket találunk, akik folyamatos felügyeletre szorulnak, mert önveszélyesek is lehetnek.

A híres énekesnő, Susan Boyle enyhén, de autista – az érintettek 40 százaléka ugyanakkor egyáltalán nem tud beszélni. Egyes autizmussal élő személyek esetében ugyan előfordulhatnak kiemelkedő képességek, ám náluk is jellemző az egyenetlen képességfejlődés - míg képes megoldani fejben percek alatt bármilyen matematikai műveletet, lehet, hogy egy cipő bekötése már problémát okoz.

 

Az autizmus első jelei korán megfigyelhetők: egy kutatás szerint a leggyakrabban a kisgyermek másfél éves korában kezdenek gyanakodni a szülők, hogy „valami van” a gyermekükkel. A számunkra hétköznapi, mindennapi élet tele van olyan helyzetekkel, körülményekkel, melyek szinte elviselhetetlenek egy autista ember számára.

picture

 

Ezért is kulcsfontosságú számukra, hogy a családi fészekből kirepülve speciális lakóotthonokban élhessenek.

Tudj meg többet ezekről a lakóotthonokról!

Köszönjük a támogatást!

Köszönjük a támogatást stratégiai partnereinknek!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesülj az Autistic Art tevékenységéről, s arról, hogyan tudsz Te is segíteni!