Autistic Art

Hírek / Blog

A textíliák királynője – egy ifjú hölgy pöttyös pompájával

A textíliák királynője, azaz a hernyóselyem legendája szerint egy figyelmetlen kínai császárnő pottyantott véletlenül selyemgubót forró teájába, amely azonnal látható, fényes selyemszállá változott. Így ismerték meg a finom textilt, aminek titkát a kínaiak sokáig őrizték. A selyem csak évszázadokkal később terjedt el, addigra sikerült kinyomozni előállításának technikáját a bizánci császár követeinek.

A Textíliák királynője képzőművészeti projektjeinkben

Az Autistic Art Alapítványnál mi az adni jó elvet követve igyekszünk menedzselni az autizmussal élők mindennapjait segíteni hivatott törekvéseket. Művészeti projektekbe vonjuk be a tehetségeket, így lesz támogatásra váltható érték abból, amit ők maguk nap, mint nap szenvedéllyel űznek. Képzőművészeti alkotásaik, a mindennapok felhős szürkeségét különlegesen színező motívumaik páratlan díszbe öltöztetik az alapítvány webshopjában kapható táskákat, ruhákat, papírtermékeket, mézeket, étel –és italkülönlegességeket.

A termékek között újdonság a finom hernyóselyemből készült kendő, amelyet Pados Zulejka rajz szenvedélyének köszönhetünk. Nem túlzó a kifejezés! Hiszen Zulejka, aki leginkább az absztrakt szürrealista művészethez áll közel, naponta akár több száz rajzot is készít. Addig dolgozik, amíg az eszközei el nem fogynak, ahogy csak igazán nagy elhivatottsággal lehet. Zulejka egy munkáján is többféle technikát alkalmaz. Filc, ceruza, pasztell, kollázs, vagy gyereknyomda, mindez egyben, színesen és Zulejkásan hazavihető. Most akár egy elegáns, milánói, 100% hernyóselyem alapanyagú kendőn is, Varga Mónika kivitelezésének köszönhetően.

A selyemhernyó (Bombyx mori) az eperfamoly hernyója.

A selyemszövés ennek a kicsi és falánk állatkának a gubójából Kínában már 5000 évre nyúlik vissza. A gubó színei – fehér, sárga, szalma, lazac, rózsaszín, zöld – a hernyók által elfogyasztott eperfa levelekben található pigmentektől függnek. Ezért is olyan izgalmas és egyedi ez a textil.
Remek tulajdonságokkal bíró anyag a selyem: hőtartó, mégis légáteresztő, mikroorganizmusokkal szemben védelmezi viselőjét, bőrbarát, a bőrfelszínre kifejezetten nyugtató hatással bír. A selyem lebomlása egyáltalán nem jár környezetkárosító hatással.

A Pados Zulejka által díszített Bubbles fantázianevű kendő most újdonság alapítványunk webshopjában. A termékből limitált mennyiségű darab készült. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes. Ha ezt el is szerette már valaki előled, további és szintén egyedi darabok várnak a kendők között!

adsz. kapsz. segítesz!

Vissza

Köszönjük a támogatást stratégiai partnerünknek!

Köszönjük a támogatást!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesülj az Autistic Art tevékenységéről, s arról, hogyan tudsz Te is segíteni!