Fogadj be! 2008. jótékonysági aukció

A Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) és a Concorde Csoport 2008-ban indította útjára a Fogadj be! elnevezésű programot, melynek célja, hogy klasszikus mecenatúrán, azaz műtárgyvásárláson keresztül segítse az ígéretes, pályájuk elején járó fiatal képzőművészeket, összekötve az autista fiatalokat ellátó lakóotthonok tá¬mogatásával. A június 26-án a Műcsarnokban, Virág Judit közreműködésével megrendezett első jótékonysági aukció komoly sikerrel zárult: az árverésen minden tétel elkelt és három évre összesen 76 millió forintnyi elkötelezettség született.

A program különlegességét az adja, hogy a támogatóktól három éves elköteleződést igényelt: az egy fiatal képzőművész alkotását valamint egy lakóotthon támogatását tartalmazó csomag vásárlói vállalták, hogy további két éven keresztül biztosítják a vételár összegét a művész és az otthon számára.

E két, egymástól látszólag távoli terület párosítása nem volt véletlen: egyrészt mindkettő kívül esik a társadalom és a döntéshozók látómezején, ami miatt gyakran létük, fennmaradásuk van veszélyben, másrészt a program a gyakorlatban is bizonyítani kívánja, hogy lehetséges és szükséges a párbeszéd folytatása, egymás megértése teljesen különböző szektorokból érkezett emberek, így ebben az esetben a fiatal képzőművészek, a lakóotthonok lakói és a mecénások között.

A gazdag műsorral egybekötött estélyen egészséges és sérült művészek együtt illetve önálló produkciókkal léptek. A Budapesti Fesztiválzenekar, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, a tehetséges autista gyerekekből és fiatalokból álló Parafónia zenekar és a halmozottan sérült fiatalok alkotta tánccsoport, a Tánceánia Együttes produkciói örvendeztették meg a közönséget.
„Ez az este azt bizonyította számomra, hogy képesek vagyunk összefogni egy jó ügy érdekében és ebben az összefogásban nagy erő rejlik.” – értékelte az aukció eredményeit Jaksity György, a Concorde Csoport ügyvezető igazgatója.

„Aki ma este vásárolt, nem egy művet vett meg, hanem egy művész jövőjébe vetett hitét és bizalmát fejezte ki licitjével. mondta a gálán Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, aki a műalkotásokat elbíráló négytagú bizottság elnöke volt. A művészeti bizottság tagja volt továbbá Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója és Zólyom Franciska, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet vezetője. Az árverés művészeti részét az acb Galéria kordinálta.

A válság más szektorok mellett a non-profit szférát is igen súlyosan érintette. A Fogadj be! program az elmúlt két évben ezért különösen nehéz időszakban tudott segítséget nyújtani a lakóotthonok számára, köszönhetően annak, hogy a 2008. június 26-án sorra kerülő első művészeti jótékonysági aukció vásárlói három éves támogatást, elköteleződést vállaltak.