Fogadj be! 2012. jótékonysági aukció

14 millió forint gyűlt össze a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány által kezdeményezett Fogadj be! program harmadik aukcióján. A Cyrano Étteremben megrendezésre került autista fiatalok képzőművészeti alkotásait felvonultató kamaraárverésen a támogatók licitjeikkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a válság ellenére sem feledkezhetünk meg azokról, akiknek segítségre van szükségük.
A Fogadj be program 2008-ban indult útjára azzal a céllal, hogy támogatókat, a kortárs kultúrát és a segítséggel élőket összekapcsolja. Az első aukción zsűrizett kortárs képzőművészek munkái kerültek kalapács alá, és minden művészhez tartozott egy autista lakóotthon. A vásárlók azt vállalták, hogy összesen három évig vásárolnak a művésztől és ezzel automatikusan három évig előre meghatározott támogatást biztosítottak a vonatkozó otthonoknak, ami pont a válság kirobbanásakor nagy segítség volt az intézményeknek.

„Akkor még nem gondoltuk, hogy a válság kirobbanásának első éveit még rosszabb idők fogják követni és így az otthonok működése veszélybe kerül miután átvészelték a 2008-2009-es éveket. A MOHA azon kevés szervezetek egyike, amely működési támogatást is biztosít az otthonoknak, ahol gyakran a számlák vagy az esedékes adók kifizetése is gondot okoz.”- mondta el Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke, a MOHA alapítója.
Az elmúlt években a Fogadj be! program keretében elindult a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programja, azáltal, hogy Tarr Hajnalka képzőművész meglátogatta a Szimbiózis Alapítványt és ott, majd később egyre több otthonban megkezdődött a rajzolás és a közös alkotás a fiatalokkal. Ez idővel Tarr Hajnalka vezetésével önálló művészeti programmá vált az alapítvány egyéb tevékenységei mellett.
2012-ben immáron harmadik alkalommal tart a művekből aukciót az Alapítvány. A művek művészeti értékét jelzi, hogy az alkotók műveiből korábban a Műcsarnokban kétszer, a Miskolci Városi Galériában és a Magyar Nemzeti Galériában is kiállítást rendeztek, utóbbi tavaly egész nyáron várta a látogatókat és nyár végéig több mint 10 000-en tekintették meg a tárlatot.

„Az aukciók egyszerre több célt szolgálnak: bevételt teremtenek a művészeti program működtetésére,az autista fiatalok tehetségének kibontakoztatására, lehetővé teszik az otthonok működésének támogatását, ugyanakkor a MOHA barátainak és támogatóinak is alkalmat nyújtanak arra, hogy jobban megismerjék a programjainkat és egy kellemes estét töltsenek együtt”- mondta el Czunyi Zsuzsa, a MOHA ügyvezetője.
A Mosoly Otthon Alapítvány
A Jaksity György által 2006-ban alapított és a Concorde csoport által kiemelten támogatott szervezet célja, hogy az autista, értelmileg sérült, illetve halmozottan sérült gyerekek és fiatal felnőttek számára létrehozott nappali intézményeket, bentlakásos otthonokat, illetve terápiás programokat támogassa, illetve ilyeneket maga is indítson. Ezenkívül speciális programokat és kulturális eseményeket is szervez, művészi csoportokat támogat, valamint az érdekvédelmi tevékenység területén dolgozó civil szervezetekkel együttműködésben a segítséggel élők jogainak védelmét és társadalmi integrációját segíti elő.
A Concorde Értékpapír Zrt.
A Concorde Értékpapír Zrt. Magyarország vezető független befektetési és privát banki tevékenységet végző társasága, melyet 19 éve indítottak el magyar tulajdonosai, és ez idő alatt egy kereskedéssel és elemzéssel foglalkozó pénzügyi cégből vált integrált befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoporttá. A Concorde a Budapesti, Frankfurti és Varsói Értéktőzsde és a Befektetési Szolgáltatók Szövetségének tagja.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Virág Judit művészettörténész, a Virág Judit Galéria tulajdonosa vezette az árverést. Az eredményeket értékelve kiemelte: „A válság a művészeti szférát és a non-profit szervezeteket súlyosan érintette, ezért is tartom kiemelkedő eredménynek az idei aukció sikerét. Az, hogy a képzőművészeti kánonban nehezebben elhelyezhető, autista fiatalok műalkotásainak aukcióján újra ilyen jelentős összeg folyt be, mindent elmond a programról. Személy szerint megtiszteltetésnek tekintem, hogy már több éve részese lehetek ennek a minden szempontból különleges kezdeményezésnek.”

Az est háziasszonya Krizsó Szilvia volt, az eseményen fellépett Váczi Eszter és zenekara.