A Konkrét Birodalma

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum
A KONKRÉT BIRODALMA – Grafikai válogatás a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Autista Alapítvány
lakóotthonaiban autizmussal élő felnőttek munkáiból

2010. június 25. – 2010. augusztus 29.
A kiállítás kurátora: Tarr Hajnalka képzőművész

„Ha körbetekintünk a falakon, bekeretezett, színes rajzokat látunk, ami egy kiállításon több, mint megszokott, de tévedünk, ha képekhez, rajzokhoz szokott rutinnal nézzük őket. Ezek rajzok ugyan, de ha valódi műfajukat kéne meghatározni, akkor inkább ábráknak nevezhetnénk, olyasminek, ami általában valami elvont témát jelenít meg elvont vizuális nyelven. Az autista rajzolók számára a rajz nem önkifejező tevékenység, hanem rendezési feladat végrehajtása, amelyben rendet kívánnak tenni egy alapvetően érthetetlen közegben. A rajzok ezért maximálisan következetesek, még a legjátékosabbnak tűnő darab esetében is szigorú logikával felépülő szerkezet van a háttérben, amit mi, természetesen, csak esztétikai műveltségünknek megfelelően tudunk értelmezni. Ebből a szempontból az abszolút következetesség ábráit láthatjuk, és a tanulság, hogy ami pontos, az szép is.
A kiállításon a végletekig kiélezve jelenik meg a modern művészetet illető általános kérdés, hogy az alkotó szándéka, vagy a befogadó interpretációja a hiteles? Esetünkben mi mást válaszolhatnánk erre, mint hogy a mi interpretációnk a döntő, hisz az alkotó számunkra megfejthetetlen rejtjellel dolgozik.
A lényeg, hogy másképp kell befogadni ezeket a műveket, talán úgy, mintha mozdulatlan mozgóképek lennének, ahogy elidőzünk egy videóművészeti kiállítás monitorjai előtt, és az odakészített fülhallgatóval a fejünkön nézzük a mozgóképet. Ezen a kiállításon minden kép előtt fel kell tennünk a képzeletbeli fülhallgatót, hogy a képek logikáját, ha tökéletlenül is, de valamennyire megérthessük.”
Sugár János