Autistic Art

Hírek / Blog

Ezüst házikó: Az én házam, az én védelmező váram!

Ezúttal kis ezüst házikó charmot találunk a webshopban Klárától, extravagáns királykék textilre fűzve. Szerencsére nem szokatlan, de mindig szívet melengető dolog, amikor művészek állnak egy nemes cél mögé. Egy kis csillogó házikó formájában most is ez történt. A számos kiállítást maga mögött tudó, 2011-ben az év férfi ékszerét elkészítő Abaffy Klára fémműves iparművésznő nem először ajánl fel munkáiból egy-egy páratlan darabot, hogy az Autistic Art működését támogassa.

A charm szó jelentése eredetileg báj, bűbáj, vagy amulett volt, az ékszerviselés kapcsán épült be a köztudatba. Szimbolikájában Abaffy Klára munkája telitalálat. Egyfelől azt a jelentést hordozza, hogy valahol mindenkinek kell, hogy legyen és van is otthona, illetve fontos felkiáltójel az autizmussal élők lakhatási helyzetére tekintettel is, nekünk, hétköznapi embereknek.
Tudjuk, hogy élnek Magyarországon autisták, azonban azt nem feltétlenül ismerjük behatóan, hogy milyen körülmények között és hol telnek mindennapjaik, amennyiben nem saját családban élnek.

Így tárja ki számára a világot…

Közel 150.000 autizmussal élő honfitársunk helyzete, illetve a nagyvilág számai – minden 68. ember autizmussal élő – pedig azt mutatják, hogy komoly feladat az érintettek nyugodt és méltó körülményeket biztosító lakhatását, foglalkoztatását megoldani.
A jelenleg működő, kifejezetten autizmussal élők számára létrehozott otthonok civil kezdeményezésre és fenntartással üzemelnek.  Ezek a civil kezdeményezések általában családból, családtagoktól indulnak. Nem is csoda, hiszen az autizmussal élő emberek esetében precíz napirend, képes, háztartási folyamatokat segítő útmutatások, meghatározott rend és rendszer, a mindennapi rutinok és rituálék megtartása nyugalmuk záloga. Amikor viszont egy ilyen otthon elkezd működni, akkor bizony sokrétű és egymásra visszaható szeretetfolyamatok indulnak be. Az autizmussal élők szülei lehetőséget kapnak terheik könnyítésére, gyermeküket érintő, sokszor 0-24 órás felügyelet alól való felmentésükkel. El tudjuk képzelni, milyen emberpróbáló feladat egy sérült gyermek nevelése, az állandó rendelkezésre állás, a folytonos segítség nélküli megoldása mindennek. Természetesen az otthonba költözés nem azt jelenti, hogy a szülő kiiktatná szülői szerepét, vagy lemondana gyermekéről. Éppen ellenkezőleg: egy nagyon nehéz döntést hoz, gyermekét egy otthonra bízza, oda költözteti és így tárja ki számára a világot. Biztonságos és boldog közegbe helyezi, kortársaival együtt megélt, életszagú mindennapokban tudhatja.
Szerelmek, barátságok, feladatok, tanulási helyzetek és sikerélmények között, egy tágabb, lágyabb keretbe rajzolva láthatja viszont féltett kincsét, szakképzett felügyelet alatt.  Elengedi őt, hogy élje az életét, úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Ezüst házikó

Ezüst házikó

Igen ám, de az ilyen otthonok mögött álló civil szervezetek  állandó hajszában vannak, hogy az állami – 10 éve nem emelt összegű – normatívát megfelelően ki tudják egészíteni. Ne kelljen engedni a bent lakók megszokott életviteléből. Ha ugyanis ők ilyen környezetben vannak otthon, akkor valóban otthon vannak. Jól vannak és lelkesen dolgoznak, alkotnak, élik és meg is mutatják azt a fantasztikus világot, amit képviselnek.
Ez a kis ezüst ház ezt az érintetlen nyugalmat képviseli. Ha vásárolsz belőle egyet, része leszel annak a csodának, ami egy-egy ilyen otthon falai között történik.

adsz. kapsz. segítesz!

Vissza

Köszönjük a támogatást stratégiai partnerünknek!

Köszönjük a támogatást!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesülj az Autistic Art tevékenységéről, s arról, hogyan tudsz Te is segíteni!