Autistic Art

Hírek / Blog

A MOSOLY OTTHON ALAPÍTVÁNYTÓL AZ AUTISTIC ART-IG – Mérföldkövek az elmúlt 10 évben

2006-ban járunk, mikor a Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány létre jött, azzal a céllal, hogy egy autizmus-specifikus lakóotthont hozzon létre Budapesten. Ilyen intézmények léteznek ugyan, nagyrészt civil fenntartásban, de a fővárostól igen messze, vidéken. Az alapító, Jaksity György számára azonban hamar világossá vált, hogy egy budapesti lakóotthon ugyan létrehozható lenne egyfajta mintaként, ám valószínűleg a már meglévő otthonok tönkremennének, hiszen folyamatos fenntartási problémákkal küzdenek.

Az alapprobléma az állami normatíva alacsony mértéke, mely egy lakóotthon működési költségeinek nagyjából 30%-át fedezi, ráadásul az elmúlt 10 évben ez kicsit sem emelkedett. A bentlakók családjai fedeznek további 30%-ot, így viszont a lakóotthonra hárul a fennmaradt 40%-os hiány megteremtésének a terhe, mely évről évre egyre lehetetlenebbnek tűnő feladat.

Az autizmus speciális ellátást és körülményeket igényel, emiatt egy autizmus-specifikus lakóotthonban háromszor akkora személyzetre van szükség, mint egyéb szociális- vagy egészségügyi intézményekben. Ezt külföldi gyakorlatok is bizonyítják. Így egy autizmussal élő lakó havi ellátása körülbelül 400 000 ft-ra tehető.

Az autizmusbarát környezet nagyban növelheti az autizmussal élő emberek életminőségét. Hiszen szenzorosan túl érzékenyek, a különböző fény- és hanghatások irreális reakciókat válthatnak ki náluk, miközben szigorúan ragaszkodnak napirendjükhöz és rutinjaikhoz. Az autista lakóotthonok figyelembe veszik az ilyen és ehhez hasonló egyéni igényeket, adottságokat, miközben a lakók fejlesztést kapnak, valamint bevonják őket különböző támogatott foglalkoztatási formákba. De ami még ennél is fontosabb, hogy számukra megfelelő szociális környezetet is biztosítanak, kapcsolatokat tudnak kialakítani egymással, így teljesebb életet élhetnek, melyre megfelelő, védett környezet nélkül nem lenne esélyük.

 

Az Alapítvány 2007-ben kezdte meg működését, új lakóotthon létrehozása helyett a már létező autizmus-specifikus lakóotthonok támogatásával.

A forrásteremtés fontos eszközeként 2008-ban került megrendezésre az első Fogadj be! elnevezésű jótékonysági aukció, melyen kortárs képzőművészek művei kerültek kalapács alá.

Tarr Hajnalka, az aukción részt vevő képzőművészek egyike, lelátogatott a lakóotthonokba, papírt és ceruzát helyezett a fiatalok elé, rajzi szituációba hozta őket. Az eredményre azonban senki sem számított. Nem gyerekrajzok, vagy firkák készültek, hanem hihetetlen egyedi, következetes motívumvilág, gyakran a kortárs képzőművészetből ismerős mintázatok bontakoztak ki olyan emberek rajzaiból, akik számára a kommunikáció nehézséget okoz, belső világukról szinte semmit se tudunk.

2009 novemberétől Tarr Hajnalka vezetésével elindultak a művészeti foglalkozások. 2010 óta az akkor még Mosoly Otthon- mára Autistic Art Művészeti Program keretein belül 6 lakóotthonban folyamatosan rajzolnak a fiatalok. A cél az elején és ma is az autizmussal élő alkotók saját vizuális kifejezésének támogatása, melynek terápiás hatásai a mindennapokban is érezhető.

A művészeti program a résztvevőkre gyakorolt terápiás hatása mellett megmutatta az autizmussal élők értékteremtő képességét is. A 2010-es jótékonysági aukción már kortárs műtárgyak helyett autista alkotások kerültek kalapács alá. A siker nem meglepő, hiszen ha egy közös galériatérbe autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek alkotásait helyezzük megjelölés nélkül, valószínűleg sokaknak fejtörést okozna megállapítani melyik művet ki készítette. A Privát Labirintusok című kiállítás, melyen kortárs művek mellett mutatkoztak be az autista alkotások, be is igazolta ezt a sejtést. A Magyar Nemzeti Galériában 2011-ben megrendezett tárlatot több ezer látogató tekintette meg.

 

A rajzokból érték lett, a művészetből pedig egy eszköz, aminek segítségével a társadalom számára gyakran láthatatlan problémák, mint például az autizmus kommunikálhatóvá és megmutathatóvá vált. Ahhoz, hogy minél szélesebb kört szólíthassunk meg, megszületett egy az autista rajzok motívumait felhasználó designmárka ötlete.

Az indulásban a Moholy- Művészeti Egyetem (MOME) nyújtott segítséget, a rajzokat pedig Révész Eszter textiltervező művész álmodta selyemre. Az így létrejött selyemsál kollekcióval debütált az Autistic Art design márka 2013.szeptember 26-án, a X. Nemzetközi Autizmus Kongresszuson megrendezett jótékonysági aukció keretein belül.

A 2014-es jótékonysági aukciót rendhagyó módon egy divatbemutatóval kötöttük össze, ahol a sálak mellett az Artista Stúdió által tervezett selyemruhák, valamint a Kele for Autistic Art pulóverkollekció is bemutatkozott. Fontos mérföldkő az Alapítvány életében, hogy a lakóotthonokban készült grafikákból tervezett anyagok önállóan, egy divatbemutatón is megállják a helyüket.

A következő két évben fokozatosan nyitottunk a design világa felé. 2015-ben kortárs ékszertervezők reagáltak az autista grafikákra, az így létrejött egyedi ékszerek az ihletet adó rajzokkal együtt kerültek kalapács alá. 2016-ban az ékszerek mellett designtárgyakkal bővült a tételsor, amit az Art Market Budapesten mutattunk be a vásár első design kiállítójaként.
A változás nem csak az aukciók tételsorán érhető tetten. 2015-ben arculatot váltottunk, amit a következő évben, a márka erősödésével névváltoztatás követett. Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért néven találkozhattok velünk, ám küldetésünk mit sem változott. Továbbra is a lakóotthonok fenntartásáért és az autizmussal élők jobb életkörülményeiért dolgozunk.

Bár az Autistic Art nem fedi le teljesen az Alapítvány tevékenységét, mégis azt érezzük, hogy a művészet és a design segítségével hatékonyabban tudjuk kommunikálni ügyünk, s érzékenyítő munkánk is a társadalom szélesebb rétegéhez juthat el, ami fontos küldetés számunkra.

 

Vissza

Köszönjük a támogatást stratégiai partnerünknek!

Köszönjük a támogatást!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesülj az Autistic Art tevékenységéről, s arról, hogyan tudsz Te is segíteni!