Az Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért (rövid nevén Autistic Art Alapítvány, korábban Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány) azzal a szándékkal jött létre 2006. szeptemberében, hogy az autizmussal élők számára segítsen emberi élethez méltó körülményeket teremteni életük folyamán.

A legújabb kutatások szerint minden 100. gyermek autista vagy autisztikus tünetekkel bír. Ezzel az 1 százalékos aránnyal számolva mintegy 100 000 autista gyermek és felnőtt él közöttünk Magyarországon, akiknek ellátása nem kielégítően megoldott.

Tevékenységünk fő célcsoportja azok a fiatal felnőttek, akik –betöltvén az iskolaköteles 16 éves kort- kikerülnek az oktatási rendszerből és önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek. E fiatalokra vagy a nagy, fogyatékosokat ellátó intézmények várnak, vagy „örök gyermekként” idősödő szüleikkel egy háztartásban maradnak. A kitartó, következetes fejlesztés során gyermek- és serdülőkorban elért eredmények semmissé válnak, ha kikerülnek a közösségből, szociális, kommunikációs készségük elsorvad.
Mindkettő kényszermegoldás, mely autizmusukból fakadó speciális szükségleteiket nem tudja kielégíteni, s végül általában a pszichiátriai intézetekbe kerülnek.

Ugyanakkor az autizmusuknak megfelelő fizikai és személyi környezetben, képességeiket, személyiségüket figyelembe vevő bánásmóddal nagymértékben csökkenthetők a viselkedési és beilleszkedési nehézségeik, jelentős életminőség-javulás érhető el és emberhez méltó életet élhetnek.

Ez a felismerés vezette az alapítvány létrehozóit, hogy a többnyire szülői kezdeményezéssel létrejött civil fenntartású, autistákat ellátó lakóotthonok és családias otthonok fennmaradását támogassa, működésükben és ellátási tevékenységükben segítse.

Ezt a cél szolgálják tevékenységeink:

  • a 2008 óta folyamatosan –évente – az autista lakóotthonok javára szervezett Fogadj be! jótékonysági aukcióink
  • képzőművészeti foglalkozások az otthonokban élő fiatalok számára képzőművész vezetésével
  • autista fiatalok munkáinak kiállítása
  • képzések otthonvezetők és munkatársak számára (művészeti foglalkozások vezetése, szervezetfejlesztési  képzés, autizmus-szempontú képzés)
  • otthonok részére támogatók, támogatások közvetítése
  • otthonok épületének, kertjeinek, berendezésének felújítása, felszerelése
  • otthonok és autista szervezetek pénzügyi és egyéb támogatása
  • autista fiatalok számára különböző kulturális programok létrehozása
  • autizmus bemutatása és elfogadtatása a többségi társadalommal

Az Autistic Art Alapítvány művészeti tevékenysége

2008-ban került megrendezésre az Alapítvány első Fogadj be! jótékonysági aukciója, mely két, Magyarországon hátrányos helyzetben lévő területet kapcsolt össze: a fiatal, kortárs képzőművészek alkotásainak árverése egyben az autista, értelmileg sérült fiatalok ügyét támogatta. Az összekapcsolódás folyományaként egy olyan művészeti program valósult meg 2010-12 közötti két évben Tarr Hajnalka képzőművész, a program művészeti vezetője irányításával, mely az Alapítvány által támogatott otthonokban élő autista fiataloknak lehetőséget teremtett a rajzolásra, művészeti alkotások létrehozására, s néhány rendkívüli autista művész tehetségére hívta fel a figyelmet.

Az autizmussal élő alkotók bemutatkozására a Miskolci Galériában „A konkrét birodalma” című kiállításon került sor, s ezt követően a 2010. szeptemberében a Műcsarnokban második alkalommal rendezett Fogadj be! aukción 18 autista alkotó 99 műve szerepelt nagy sikerrel és bevétellel az autista otthonok javára. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója az aukcióra bocsátott művekről elmondta: „Ezekről az alkotásokról nehéz lenne megmondani, hogy kortárs művek–e vagy sem: érzékenységük, érzelmességük és anyaghasználatuk miatt bármely magasművészeti alkotással felveszik a versenyt.

A rendkívüli alkotómunka betetőződéseként 2011. májusa és szeptembere között a Magyar Nemzeti Galériában szerepeltek egyedülálló tárlaton az autista művészek: a „Privát labirintusok. Autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállításán” 18 autista és 6 kortárs képzőművész munkái együtt kerültek bemutatásra, a Nemzeti Galéria szakértői és a kiállítás kurátorának véleménye szerint ugyanis a kortárs grafikai metodikák sok esetben megdöbbentő hasonlóságot mutatnak az autistákra jellemző rajzi megnyilvánulásokkal.

A világviszonylatban is egyedülálló program és gyűjtemény külföldi bemutatkozását szervező Autistic Art Alapítvány a 2013. szeptember 26-án megrendezésre került 5. Fogadj be! aukcióján ismét az autista művészek legújabb munkáiból válogatott, melynek bevételét az autista lakóotthonok javára ajánlotta fel.

Autistic Art Alapítvány