Kinek adjam adóm 1 plusz 1 százalékát?

Az autizmus nem gyógyítható, élethosszig tartó, a társadalomban dinamikus mértékben növekvő fogyatékosság. A családias autista lakóotthonok arra specializálódtak, hogy az állandó felügyeletre és gondozásra szoruló autista emberek igényeiknek megfelelő ellátást kapjanak. Az otthonok hosszútávú fennmaradása a felelős gondolkodású állampolgárokon is múlik!

Az Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért adószáma: 18260371-1-43

Az EGYSZA nyilatkozat
Az SZJA bevallást 2017-ben már a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el. A befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról azonban a korábbi gyakorlatot követve, továbbra is maga dönthet minden adózó. Ehhez nem kell mást tennie, mint kitöltenie a postán kézhez kapott rendelkező nyilatkozatot, és 2017.május 22-ig eljuttatnia a NAV-nak. A benyújtás zárt borítékban személyesen vagy postai úton történik. A borítékon az adózó adóazonosító jelének szerepelnie kell ahhoz, hogy a rendelkezés érvényes legyen.
http://adhat.hu/egyszazalek

A legapróbb is számít!
Sokan úgy gondolkodnak, hogy az a kevés, amit havibérük után felajánlhatnak, nem éri meg a fáradságot. A sok kicsi azonban összeadódik. A múlt évben fel nem ajánlott 1%-ok után az államháztartásban ragadt összeg nagyjából 12 milliárd forint. Ennek az összegnek a felhasználásáról már nem az adófizetők, hanem az állam rendelkezik!
http://ado1szazalek.com/adohirek/2015/hasitanak-a-civilek—2015-ben-nott-az-1-os-felajanlasok-szama-301

Miért van szükség a családias autista lakóotthonokra?
Jelenleg Magyarországon több autista gyerek él, mint leukémiás, rákos és diabéteszes együttvéve! A legfrissebb kutatások szerint mára minden 68. gyermeket autizmussal diagnosztizálnak!
Míg egy átlagos gyermek esetében természetes folyamat a szülőkről való leválás, a súlyos/középsúlyos autizmussal élő fiatal biológiailag felnő ugyan, ám szociális értelemben soha: egyfelől kialakulnak felnőtt igényei, másfelől azonban nem válik belőle saját sorsa felől dönteni tudó felnőtt.
A családias lakóotthonokat zömében olyan szülők hozták létre, akik hosszútávon szerették volna gyermekük és sorstársai megfelelő ellátását és folyamatos fejlesztését biztosítani az iskolaköteles kor betöltése után. Amennyiben a korosodó szülő már nem tud gondoskodni felnőtt gyermekéről, a lakóotthonok egyetlen alternatívái a nagylétszámú pszichiátriai intézetek, ahol az autizmussal élő nehezen megszerzett tudása rohamosan elsorvad, pszichés állapota leromlik.

Otthonok és finanszírozás
Az autizmusra specializálódott családias lakóotthonokat alapítványok és egyesületek működtetik. Az állami támogatás mértéke az elmúlt 12 évben alig növekedett, és messze elmarad a nyugati mögött. Pedig az otthonok kielégítő megoldást nyújtanak egy, a társadalmat érintő problémára. Az otthonok működtetése az esetek egyedisége és különböző súlyossági foka miatt óriási apparátust igényel. Van olyan otthon, ahol 75 ápoltra 70 fős személyzet jut.
Az alacsony finanszírozottságú otthonok hónapról hónapra megküzdenek a fennmaradásért. Legnagyobb gondot a dolgozók bérezése, és a havi működési költség kitermelése okozza.

Az Autistic Art Alapítvány
Alapítványunk 10 hazai autizmusra specializálódott civil fenntartású otthont támogat, és több mint 152 millió forinttal járult hozzá az otthonok működéséhez 10 év alatt.
Az otthonok visszajelzése alapján az Autistic Art által nyújtott támogatás nélkülözhetetlen forrás a fennmaradáshoz.

Támogassa adója 1%-ával az Autistic Art Alapítványt!
AUTISTIC ART KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY AZ AUTISTA LAKÓOTTHONOKÉRT
ADÓSZÁM: 18260371-1-43

Nyilatkozat 1%-ról – PDF letöltése