GyerekKORtárs kiállítás a Virág Judit Galériában

uglar_meghivokep

A Mosoly Otthon Alapítvány szervezésében GyerekKORtárs címmel kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában, mely keretében harmincegy hazai kortárs művész százhúsz gyerekkori rajza kerül bemutatásra.

Kiállító művészek: Benczúr Emese, Borsos Lőrinc, Bukta Imre, Chilf Mária, Csörgő Attila, Erhardt Miklós, Eszterházy Marcell, Fischer Judit, Gerhes Gábor, Győrffy László, Halász Péter, Kaszás Tamás, Káldi Katalin, Károlyi Zsigmond, Keserü Ilona, Kis Róka Csaba, Klimó Károly, Kokesch Ádám, Lakner Antal, Lakner László, Mauer Dóra, Mécs Miklós, Roskó Gábor, Szalay Péter, Tarr Hajnalka, Tibor Zsolt, Tót Endre, Uglár Csaba, Várnai Gyula.

A kiállítás kurátora: Tarr Hajnalka

A megnyitó időpontja: október 29., szerda, 17.00 óra
A kiállítást megnyitja: József művészettörténész
A kiállítás megtekinthető: 2014. október 29. – 2014. november 28.
Helyszín: Virág Judit Galéria (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.)

A GyerekKORtárs című kiállítás a művészi zsenialitás, tehetség és művészi készség mítoszait maga mögött hagyva azt kutatja, hogy a művésznek nevezett felnőttek érdeklődése és műveik karaktere vajon tetten érhetőek-e gyerekkori rajzaikban. A művészek bepillantást engednek legkorábbi fantáziáikba azokból az időkből, amikor a rajzolás nem művészeti praxis volt számukra, hanem egy épp olyan szabadidős tevékenység, mint a társasozás, labdázás vagy a bújócska.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vajon tényleg hordozzák ezek a rajzok a felnőtt művész jegyeit? Vajon kitaláljuk-e egy-egy rajzról, melyik művész készíthette? Szinte óhatatlanul bevillan egy-egy későbbi munka, melyet a művészek valamelyik kiállításán láttunk, és nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy párhuzamokat, hasonlóságokat, kiindulási pontokat kutassunk (és fedezzünk fel). Számos kiállított művész esetében pedig azt láthatjuk, hogy a gyerekkori rajzokban megnyilvánuló habitusok jóval erősebben vannak jelen a felnőttkori munkákban, mint gondolnánk.

A GyerekKORtárs célja nem a kanonizált művészek “művészi zsenialitásának” korán felbukkanó jeleit kutatni, vagy azokra hivatkozva tovább mitizálni a zseni fogalmát. Nem is az, hogy a kézügyességet, rajzi virtuozitást, a kimagasló képzelőerő korai jelenlétét igazolva a művészi “tehetség” valamiféle kritériumainak tárházát adja. Sőt, nem is a felnőtt művész gyermek énjét vagy a gyerekben rejlő felnőttet kutatja.

A GyerekKORtárson annak járhatunk utána, hogyan realizálódnak és formálódnak a gyerekkori érdeklődések, és vajon mi marad ezekből később. Hogyan épül rájuk – ha egyáltalán épül – egy-egy művész munkássága? Arra a nagyon banális – a párhuzamokban vizuálisan jól megragadható – tényt érzékelhetjük, hogy a gyerekként rajzoló és később művészként alkotó ember alapvetően ugyanaz a személy, és ennek nagyobb a nyomatéka egy művész munkásságában, mint a “tehetségnek, zsenialitásnak, készségnek”. És sokkal meghatározóbb az adott művész munkáit tekintve, mint azt a gyerek – felnőtt / gyerekrajz – műalkotás oppozíciójába ragadva feltételezzük.

A Mosoly Otthon Alapítvány az Autistic Art program keretében lakóotthonokban élő fiatal autista felnőtteknek biztosít rendszeres rajzfoglalkozásokat. Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja ezt a lehetőséget, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Az alapítvány közel ötezer darabos autista rajzgyűjteménye igazolja, hogy a rajzoló saját, csakis önmagára jellemző világa az, amitől a rajza megismételhetetlenné és értékessé válik.

A kiállítás felvetése tehát az, hogy nem a készségtől és tehetségtől válik akár egy gyerekrajz, akár egy műtárgy figyelemreméltóvá, hanem az adott embertől, aki a vizualitás csatornáját használva gondolkodik és beszél, saját és megismételhetetlen nyelvet hozva létre.

  Kiállító művészek

  • Batykó Róbert 1 2
  • Benczúr Emese 1 2 3 4
  • Borsos Lőrinc 1 2 3
  • Bukta Imre 1 2 3
  • Chilf Mária 1 2
  • Csörgő Attila 1 2 3
  • Erhardt Miklós 1 2 3
  • Esterházy Marcell 1 2
  • Fischer Judit 1 2 3
  • Gerhes Gábor 1 2